Főoldal | Regisztráció | Belépés | RSSVasárnap, 10.06.2024, 6:22 PM

Szabó Valika honlapja

Honlap-menü
A fejezet kategóriái
Újdonságok [14]
Cim/ke/felhő
Statisztika

Online összesen: 10
Vendégek: 10
Felhasználók: 0
BannerFans.com
Főoldal » 2016 » Április » 3 » A szárazföld vizei
5:42 PM
A szárazföld vizei

Folyók, tavak, víztározók

A FOLYÓVIZEK
A folyóvizek eredete a forrás. A hó- és jégtakaró olvadéka, és a csapadékvíz táplálja őket. Egy adott terület felszíni vízfolyásainak összessége a vízhálózat. Sűrűsége függ a területre lehulló csapadék mennyiségétől, a domborzattól, a kőzetminőségtől, a növényzettel való borítottságtól.
 
A folyókat hosszúságuk, vízmennyiségük és vízgyűjtő területük nagysága alapján rangsorolhatjuk. A főfolyó a beleömlő mellékfolyókkal összegyűjti és elvezeti egy területről a vizeket. Ez a terület a vízgyűjtő, amit hegységek, dombságok alkotta vízválasztók határolnak (vannak síksági vízválasztók is). Azok a területek, amelyeknek vízfolyásai elérik a tengert, lefolyásos területek. Lefolyástalan területekről a vizek nem jutnak el a tengerekbe (pl. Kaszpi-mélyföld, Szahara, Belső-Ázsia).
 
A folyóvizek jellemzői: a vízállás, vízhozam, vízjárás. A vízállás a folyó vízszintmagasságát jelenti, a vízmérce 0 pontjához viszonyítva, cm-ben kifejezve. Értéke szinte állandóan változik. Megkülönböztetünk kis-,közepes és magasvizet, illetve, ha a folyó kilép a medréből, árvizet. Avízhozam a meder keresztmetszetén egységnyi idő alatt átfolyó víz mennyisége. Mértékegysége m3/sec.
 
A Columbia bevágódó (felső szakasz jellegű) folyó
Közép szakasz jellegű, szélesen szétterülve oldalazó folyó
 A feltöltő jellegű folyók medrében zátonyok, szigetek épülnek
A Columbia bevágódó (felső szakasz jellegű) folyó Közép szakasz jellegű, szélesen szétterülve oldalazó folyó A feltöltő jellegű folyók medrében zátonyok, szigetek épülnek
Vízjáráson a folyó vízszintjének ingadozását értjük. Ez függ az adott terület éghajlati jellemzőitől: a csapadék időbeli eloszlásától, a hóolvadástól, párolgástól. Megkülönböztethetünkegyenletes,ingadozó és időszakos vízjárású folyókat.
 
Egyenletes vízjárású a folyó, ha vízgyűjtő területén egész évben nagyjából egyformán sok csapadék hull (pl. Kongó, Temze, Amazonas). Ingadozó vízjárású pl. a Duna, Dnyeper, Mekong. A hóolvadás és az esőzések időszakában vízállásuk magas (áradás), máskor alacsony (apadás).Időszakosak azok a vízfolyások, amelyek időnként kiszáradnak. Elsősorban a félsivatagos, sivatagos területeken jellemzőek.
 
Afrikában vádiknak, Ausztráliában creekeknek nevezik őket. A mérsékelt övezetben a hosszabb-rövidebb időre kiszáradó időszakos vízfolyások neve aszó.
 
A FOLYÓK FELSZÍNFORMÁLÁSA
Minél nagyobb egy folyó sebessége, s minél több vizet szállít, annál nagyobb az energiája és munkavégző képessége.
 
A nagy lejtésű területeken a folyó sebessége és munkavégzése nagyobb, mint amennyi a hordalékszállításhoz kell. Így pusztító munkát végez, amely során a magával sodort kőzettörmelékkel „V” alakban egyre mélyíti a völgyét. Itt nem hajózható a folyószakasz, de vízenergiát biztosít. Bevágódóvagy felső szakasz jellegű folyó pl. a Colorado és a Columbia. A lépcsős szerkezetű területeken a folyók zuhatagosak (pl. Niagara-vízesés).
 
Ha a folyó esése csökken, sebessége lelassul, de ereje még elegendő a hordalék elszállításához. Széles, tál alakú völgyben kanyarog, medrét szélesíti. A kanyar külső oldalát alámossa, a belsőt építi. Ilyen oldalozó vagy kanyargó, közép szakasz jellegű folyó pl. a Tisza.
 
A kis lejtésű területeken a folyó munkaképessége már nem elegendő a hordalék továbbszállításához, azt lerakva szigeteket, zátonyokat épít. A folyamatos hordaléklerakás és mederváltoztatás következményei a feltöltött síkságok, illetve így alakulnak ki a folyók deltatorkolatai. Ilyen helyeken alsó szakasz vagy feltöltő jellegű a folyó (pl. a Duna, Pó, Gangesz, Brahmaputra,Nílus, Eufrátesz, Volga, Mississippi).
 
ÁLLÓVIZEK
A földfelszín mélyedéseiben elhelyezkedő állóvizeket tavaknak nevezzük. Keletkezésükben a Föld belső és külső erői egyaránt fontos szerepet játszanak. A tavak összterülete bolygónkon 1/4 Európányi, azaz 2,5 millió km2. A tavak vize a csapadékból, a beléjük ömlő folyókból, patakokból s a feltörő forrásokból származik.
 
HOGYAN KELETKEZNEK A TAVAK?
A Föld legmélyebb tavai törésvonalak közti süllyedékekben, árkokban keletkeztek. Ily módon született a Bajkál-tó és a Balaton. Kialakulásuk a kőzetlemezek távolodásának köszönhető például aHolt-tenger vagy a Kelet-afrikai árokrendszer tavai (Tanganyika- és a Nyasza-tó) esetében.
 
Az egykor működő, majd kialudt tűzhányók kráterében is keletkezhet tó, pl. Székelyföldön a Szent Anna-tó.
 
Törésvonalak közötti süllyedékben gyűlt fel a Balaton vize
 Morénató az Alpokban. Háttérben a Matterhorn
Hegyomlással keletkezett Erdélyben a Gyilkos-tó
Törésvonalak közötti süllyedékben gyűlt fel a Balaton vize Morénató az Alpokban. Háttérben a Matterhorn Hegyomlással keletkezett Erdélyben a Gyilkos-tó
A külső erők közül a jég mélyítette ki a legtöbb tómedencét. A jégkori takaró vájta ki az észak-amerikai Felső-, Michigan-, Huron-, Erie-, Ontarió-tó; az európai Ladoga-tó medencéjét. Így keletkeztek a Lengyel- és a Germán-alföld északi részének tavai is. Hajdani gleccserek végmorénái gátolták el a morénatavakat pl. az Alpokban (Garda-tó, Genfi-tó, Boden-tó). A magashegységek mély, tiszta vizű tengerszemei is a jég munkájának bizonyítékai, pl. Szlovákiában a Poprádi-tó, Lengyelországban a Morskie Oko.
 
Hegyomlás is elzárhatja s tóvá duzzaszthatja egy folyó vizét. Így keletkezett Erdélyben a Gyilkos-tó.Suvadással (földcsuszamlással) elgátolt tó hazánkban az Arlói-tó Ózd szomszédságában.
 
Mészkőfelszíneken dolina- és poljetavak jöhetnek létre. Ilyen tó található az Aggteleki-karsztvidéken.
 
Homokbuckás területeken, szél által kifújt mélyedésekben a szikes tavak jellemzőek (pl. a nyírségi Sóstó és a szegedi Fehér-tó).
 
A folyók kanyarulatainak lefűződésével, vagy levágásával morotvatavak keletkeznek. Ilyen holtágtavak kísérik a Tiszát, de a Kalocsa melletti Szelidi-tó helyén is valamikor a Duna kanyargott.
 
Régi tengerek visszahúzódása során, azok maradványaként jött létre a sós vizű Aral-tó, illetve a Kaszpi-tenger.
 
Tómedencék meteoritbecsapódással is létrejöhetnek.
 
Mesterségesen, emberi beavatkozással is születnek tavak, pl. bányató, víztároló, halastó. A tengertől mesterségesen elzárt, feltöltés alatt álló az IJssel-tó területe Hollandiában.
 
Időszakos tavak találhatók a száraz, meleg éghajlatú tájakon, így Afrikában pl. a Csád-tó, Belső-Ázsiában a sós tavak.
 
A tavak vízháztartása a víznyereség (források, folyók, csapadék) és vízveszteség (lefolyás, beszivárgás, párolgás) állandóan változó viszonyát jelenti. Mindez elsősorban az éghajlat függvénye. A víz utánpótlása szerint a tavak lehetnek forrástavak,átfolyásos tavak és végtavak.
 
A forrástavak forrásból, talajvízből táplálkoznak. Kis területűek, ilyen pl. a Hévízi-tó. Azátfolyásos tavakat folyó táplálja, folyó viszi tovább a vizet belőlük. Keress példákat a térképen!
 
A végtavak (pl. az Aral-tó, a Csád-tó) mindig lefolyástalanok. A folyók által beléjük szállított mész, só, salétrom felhalmozódik, így sósabbá válhatnak, mint a tengerek (pl. a Holt-tenger). A sekély végtavak az erős párolgás miatt ki is száradhatnak, ezek a száraz felszínű sós mocsarak.
 
 A tavak keletkezésének módjai

A tavak keletkezésének módjai

A TAVAK PUSZTULÁSA
A tavak gyorsan pusztuló képződmények. Az üledéklerakódás, a feltöltődés egyaránt fenyegeti őket, különösen a sekély tavakat. A feltöltődéshez hozzájárul a vízinövényzet is, ami először a part közeli részeket növi be, majd tovább terjeszkedik, egyre kisebb területre visszaszorítva a nyílt vízfelületet.
 
A tavak pusztulását az emberi tevékenység is sietteti. Sok műtrágya, mosószer, emberi, állati eredetű szennyeződés jut a tavakba. Ezek az anyagok elősegítik a vízinövények (a békanyál, a hínárok), elszaporodását, az algásodás fokozódását. Az ősszel elhaló növényzet rothadása és a lassan bomló anyagok felhalmozódása a tavak feltöltődését sietteti. Az oxigénhiány, illetve szénhidrogén-feldúsulás viszont a tavak állatállományának pusztulásához vezethet. Ez a folyamat az eutrofizáció.
 
A tavak pusztulásának szakaszai a fertő, a mocsár és a láp. Fertőről akkor beszélünk, amikor az elsekélyesedő vízben a növényszigetek részekre tagolják a nyílt víztükröt. A mocsár esetében már csak helyenként csillog a víz. Amikor már teljesen benőtte a tavat a vízinövényzet, láp jön létre.
 
Fertő(első), mocsár (középen) és láp

Fertő(első), mocsár (középen) és láp

A TAVAK GAZDASÁGI JELENTŐSÉGE
Az édesvizű tavakban jelentős a haltenyésztés.
 
A kedvező éghajlati adottságú tavak jó lehetőséget kínálnak a fürdőzésre, a vízi sportok számára.
 
A nagy kiterjedésű tavak kedvező hajóutat is biztosítanak (USA, Kanada: Nagy-tavak).
 
A pusztuló tavak nádasai a vízimadarak fészkelőhelyei (Kis-Balaton, Fertő tó). A nád pedig fontos ipari nyersanyag (építőipar, cellulózgyártás).
 
A lefolyástalan tavak sótartalma vegyipari alapanyag (pl. a Holt-tenger).
 
Jelentős gyógyhatású iszap is felhalmozódhat medencéikben (pl. Hévízi-tó, Holt-tenger).
 
Kategória: Újdonságok | Megtekintések száma: 346 | Hozzáadta:: Valika | Címkék (kulcsszavak): , folyó, szárazföldi vizek | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
avatar
Belépés
Keresés
Naptár
«  Április 2016  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Mentett bejegyzések
Barátaink:
  • Ingyenes honlap létrehozása
  • uCoz közösségi fórum
  • Ingyenes online játékok
  • Oktatóvideók
  • A legjobb uCoz-os weboldalak

  • Copyright MyCorp © 2024